Το νέο iPhone δεν θα έχει Home Button


Η Apple θέλει να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος θα χρησιμοποιεί το iPhone, εξαφανίζοντας το home button από την επόμενη hi-end έκδοση του τηλεφώνου της, του οποίου σχεδόν ολόκληρη η επιφάνεια θα καταλαμβάνεται από την οθόνη.

Το home button ήταν ανέκαθεν το «κλειδί» του iPhone και ο σχεδιασμός δεν άλλαξε πολύ από το λανσάρισμα της συσκευής το 2007. Σήμερα οι χρήστες το πατάνε για να επιστρέψουν στην αρχική οθόνη· το κρατάνε πατημένο για να επικοινωνήσουν με την ψηφιακή βοηθό Siri· το πατάνε δύο φορές για να κάνουν multitasking και να περιηγηθούν στις οθόνες διαφορετικών εφαρμογών.

Η Apple ετοιμάζει τρία νέα iPhone για παρουσίαση τον Σεπτέμβριο. Ένα από αυτά, μια νέα hi-end συσκευή, φέρει αρκετές αλλαγές ώστε να θεωρείται η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έγινε ποτέ στα 10 χρόνια ζωής του iPhone. Με μία πιο ευκρινή οθόνη που καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια, η Apple έχει αποφασίσει να αφαιρέσει τελείως το home button και να δοκιμάσει νέες κινήσεις για επιστροφή στην αρχική οθόνη ή πέρασμα στο mulitasking.

Για το νέο, hi-end iPhone η Apple έχει σχεδιάσει επίσης μια πιο ψηλή οθόνη με στρογγυλεμένες άκρες, με κενό στην κορυφή της για την κάμερα και τους αισθητήρες, και νέες θέσεις για την κεραία, σύμφωνα με φωτογραφίες που είδαν οι ρεπόρτερ του Bloomberg. Η εταιρεία βέβαια συχνά δοκιμάζει εναλλακτικά σχέδια και οι λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν στο τελικό προϊόν που θα κυκλοφορήσει. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Στο κάτω μέρος της οθόνης θα υπάρχει μια λεπτή μπάρα αντί για το home button. Ο χρήστης θα μπορεί να τη σύρει με το δάχτυλο μέχρι τη μέση της οθόνης για να ανοίξει το τηλέφωνο. Όταν βρίσκεται εντός μιας εφαρμογής, μια παρόμοια κίνηση εκκινεί το multitasking. Από εδώ, ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει την κίνηση προς τα πάνω για να κλείσει την εφαρμογή και να επιστρέψει στην αρχική οθόνη. Με ένα animation που ακόμη δοκιμάζεται, η εφαρμογή «ρουφιέται» και επιστρέφει πίσω στο εικονίδιό της. Στο παρακάτω γράφημα του Bloomberg συνοψίζονται τα νέα στοιχεία του επερχόμενου iPhone.